miercuri, 13 octombrie 2010

Rolul legumelor in organism


Legumele trebuie sa ocupe un rol important in alimentatia unei persoane, datorita continutului mare de substante hranitoare si vitamine. Cele mai frecvente vitamine care se gasesc in legume sunt: A, B, C, D, E, K, PP. Continutul sarurilor minerale sporeste valoarea alimentara a legumelor. Majoritatea legumelor contin saruri de calciu, fier, magneziu, fosfor. Acestea au un rol important in formarea si intarirea oaselor, formarea hemoglobinei din sange.

Vitamina A: morcov, praz, tomate, salata, spanac, ardei, marar.
Vitamina B: sfecla rosie, ridichi, cartofi, mazare, spanac, fasole.
Vitamina C: ardei, tomate, conopide, gulii, varza, salata, marar.
Vitamina D: conopida, varza, gulii.
Vitamina E: telina, salata.
Vitamina K: patrunjel, morcov.
Vitamina PP: conopida, varza, patrunjel, ardei, mazare.

In tenis, in afara de o buna pregatire, o nutritie adecvata este esentiala pentru ca sportivul sa se mentina in forma. O dieta sanatoasa pentru un atlet trebuie sa includa urmatoarele elemente: carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine, minerale, fibre si apa. O parte dintre acestea le gasim in legume, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din masa de zi cu zi a unui sportiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.