marți, 12 octombrie 2010

Rolul fructelor in organism


 Cum bine stim fructele sunt alimente de origine vegetala aprectiate din punct de vedere nutritiv prin continutul lor bogat in glucide, saruri minerale, vitamine si acizi organici.

In organism fructele au un rol deosebit de important. Contribuie la realizarea in bune conditii a proceselor metabolice si mentinerea sanatatii. In organism au loc 3 actiuni: alcalinizanta-arderea acizilor organici cu formare de carbonati alcalini si baze; mineralizanta-se indica in anemii, descalcifieri; vitaminizanta-aportul crescut in vitamine.

In fructe se gasesc urmatoarele vitamine:

Vitamina A: ananas, curmale, caise, mere, pere, nuci
Vitamina B1: struguri, mere, pere, banane, nuci
Vitamina B2: struguri, mere, pere, banane, arahide
Vitamina C: banane, afine, mere, pere
Vitamina E: masline, nuci, migdale

In mesele unui jucator de tenis se vor gasi mereu fructele fie intregi fie sub forma de sucuri, compoturi.

Va prezint un exemplu de masa a unui jucator de tenis:

Micul dejun: paine sau cereala sau biscuiti, unt sau margarina, gem sau miere, o bautura calda: cafea sau ceai sau ciocolata, o bautura rece: apa sau suc de fructe, un fruct sau compot.

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.